Cartier – Déclaration (1998) 6/10

A Déclaration -t 1998 ban hozta ki a Cartier, az illatot Jean-Claude Ellena készítette ő egy igazi keményvonalas, nem szarozik, hihetetlen jó – és számomra “hordhatatlan” parfümöket csinál. Egyik legnagyobb alkotása a Terre d’Hermés, ez az illat nekem mint megszállottnak nagyon tetszik, érzem benne a zsenialitást, a kompromisszum mentességet, nagyon ki van találva de amint magamra fújom egyszerűen kikészít a borsos, szúrós szaga ami nem sokat változik.

A Déclaration csomagolása – mint a Cartier parfümöké általában – giccses és csúnya de még nem volt időm hosszabb időn keresztül barátkozni vele mert csak mintám van belőle, ezért nem tartom kizártnak, hogy egy-két hét után felfedeznék benne valami szépséget.

Első benyomásom az volt, hogy hú de férfias, friss, természetes illat amiben van valami nagyon különleges. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a nagyon különleges rész a háttérben gonoszul meghúzódó húgyszagot jelenti. Az első pár perc után a kicsit narancsos frissesség átcsap a fesztiválok toi toi vécéinek hűvös, torz frissességébe és mindent elborító izzadt, penetráns, húgyszag kezd el uralkodni – a római köménynek köszönhetően – ami alól csak később kapunk egy kis feloldozást.
A “frissesség” megmarad de kiegészül kellemesebb fás jegyekkel és egy füstös jelleggel. Itt jegyezném meg 3 különböző napon teszteltem ezt a parfümöt, mindhárom alkalom vége fejfájás, szerintem van összefüggés… Mint ahogy a Déclaration és a Terre d’Hermés  között is ez leginkább a klasszikus alaphang, az igényesség illetve, hogy mindkettő viselhetetlen számomra bár a tisztaságérzetet tekintve tökéletes ellentétei egymásnak, ebben nyilván a Terre d’Hermés vezet.
Összességében a Déclaration elsőre egy férfias, mocskos és “klasszikus” illat, van benne valami jó, van benne valami zseniális, de továbbra is húgyszaga  és/vagy inkább “zacskós”, rádaásul nem az a hamar eltűnős fajta 12 óráig biztos kitart és elég keveset változik, hatósugara ennek megfelelő. Ha létezik csajozós illat akkor ez nem az, inkább olyan mint a karikagyűrű, van akinek bejön.
Számomra a Déclaration egy érdekes kaland a vasúti wc -k világába, ott is találunk életbölcsességeket – a falakon, vagy ajtókon – de lehetnek ezek bármennyire érdekesek és kreatívak, nem fogok odamenni minden nap megcsodálni őket.
A parfüm tesztelésekor itt volt a sógorom is aki a következőket fűzte hozzá:
“Az orrodat is tekeri és a gyomrodat is forgatja, ha azt akarod, hogy senki ne maradjon meg melletted arra jó”. Szerintem ez jól szummázza a dolgokat. Én tényleg szeretném élvezni a Déclarationt és a Terre d’Hermés -t is mert elég szokatlanok, merészek, érdekesek de szerintem 35 inkább 40 alatt vállalhatatlanok. A fiatalabb korosztály számára rengeteg “jobb” választás van, ha ide tartozol szerintem passzold.

Szubjektív értékelés: 6/10

Egyediség: 10/10
Tartósság: 9/10
Hatósugár: 8/10

Kiadás éve: 1998 
Parfümőr: Jean-Claude Ellena
Az üveg tervezője: ?
Elérhetőség: gyártásban

Fejillat: nyírfa, begramot, keserű narancs, kömény
(birchwood, bergamot, bitter orange, cumin)

Szívillat: boróka, fehér üröm, cardamom
(juniper wood, artemesia, cardamom)

Alapillat: cédrus, vetiver, tölgymoha
(cedarwood, vetiver, oakmoss)


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: